JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 12.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.
Jazz-tehetségek versenye2024. szeptember 06.

Hírek

Alba Regia Feszt – a jazz-szívcsakra – 1. nap

2024. 08. 8., csütörtök – Székesfehérvár.

Évek óta a már hagyományos helyszínen, Székesfehérvár belvárosának kis ligetében, a Bartók Béla téren rendezték az immár tizedik Alba Regia Jazz Fesztet.

Vörös Tamás és Mits Gergő basszusgitárművészek, zenepedagógusok és művészeti igazgatók

mits-gergo-konferal.jpg

szervezésében a legjobb kezekben születik meg évről-évre az egyik legszínvonalasabb hazai jazzünnep. Szeretetteljes és professzionális szervezés, kitűnő hangminőség és igényes gasztronómia várta a közönséget és a fellépő művészeket.

vtp-kozonseg.jpg

A csütörtöki első napon, erős kezdéssel a fesztivál egyik hagyományos csúcsprodukciója a Vörös Tamás Projekt aratott zajos sikert. A nyolcvanas, kilencvenes évek jazz-rock világát (Miles Davis, Stanley Clarke...) idéző saját szerzemények, vérprofi, világszínvonalú szólók jellemezték a Vörös Tamás (basszusgitár),

vt.jpg

Gotthárd Mihály (gitár),

gotthard.jpg

Horváth János (billentyűs hangszerek),

horvath.jpg

Potesz Balázs (dob)

potesz.jpg

és Hámori János (trombita) alkotta ötösfogatot.

hamori.jpg

A koncert második felére kiegészültek a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakgimnázium művésztanáraival, Kovács Dávid basszusgitárosal,

kovacs-gotthard.jpg

Vörös Janka énekessel

vj.jpg

és Vörös Milán gitárossal.

vm.jpg

A névegyezés nem véletlen, Janka és Milán Vörös Tamás gyermekei, a zenészi és pedagógusi családi tradíciók továbbvívői.

A 2024-es fesztiválon intim szólóprodukcióknak adott teret egy kisebb koncert helyszín, a Szent István Múzeum barokk épületének belső udvara.

ok.jpg

Rengetegen voltak kíváncsiak Oláh Krisztián zongorista titán fellépésére.

kozonseg2.jpg

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének legfiatalabb tanára, felsorolhatatlanul sok elismerés, díj birtokosa. Saját formációi mellett többek között a Coltrane Legacy és a Nagy Emma Quintet oszlopos tagja is.

ok2.jpg

Ezen az estén nagyon személyes, improvizációt, klasszikus és jazz elemeket felvonultató feldolgozásokat mutatott be nagylélegzetű koncertjén. Könnyed, intelligens, szofisztikált, sokszor himnikus játéka szervesen illeszkedett a történelmi környezet időtlenségébe.

A nagyszínpadon egy magyar jazz legenda, nagy idők tanúja és alakítója, Kőszegi Imre dobos volt a vendége Egri János bőgős és fia, Egri János JuniorEgri a Négyzeten” produkciójának.

koszegi.jpg

Kőszegi Imre a magyar jazz minden nagy művészével dolgozott együtt, állandó alkotótársa volt a sajnos már eltávozott Pege Aladárnak, Vukán Györgynek és Szakcsi Lakatos Bélának is.

reg-egri.jpg

Egri János az egyik leginvenciózusabb magyar bőgős és basszusgitáros legenda, a világhírű Trio Midnight alapító tagja Oláh Kálmánnal és Balázs Elemérrel.

jancsika.jpg

Fia, Egri János Junior a legfiatalabb generáció nagy tehetsége, ének- és zongoraművész.

egri-a-negyzeten-vege.jpg

Műsoruk sokak által a nagybetűs JAZZnek aposztrofált patinás, klasszikus zenei világ volt a legmagasabb színvonalon. Bölcs, tökéletesen letisztult ritmusszekció és fiatalos szenvedély a köbön.

kozonseg.jpg

A záróprodukció a magyar jazz unikális szereplője, a zeneszerző, hangszerelő, minden stílusban saját hangon varázsló Nagy Yancha János zongorista fúziós jazz triója volt.

nagy-yancha.jpg

di-piazza.jpg

Basszusgitáron a francia világsztár Dominique Di Piazza (John McLaughlin Trio, Dennis Chambers, Mathew Garrison, Biréli Lagréne, ...) diktált elképesztő tempót, percenkét többezer hangot játszva a fiatal dobos Zombori Attila atombomba erejű, szikár, tűpontos, temperamentumos játékával együtt.

zombori.jpg

Önfeledt virtuozitás, lehetetlent nem ismerő technikai tudás, szárnyaló zenei humor és fantázia – mosoly katarzis zárta a teltházas fesztiválnapot az egyre derűsebb kínai agyagkatona lábainál.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez