JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 19.
Olvasói levél2024. szeptember 19.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.

Hírek

Ma lenne 89 éves Fogarasi János

A zongorista-orgonista 1935. augusztus 13-án született Budapesten, és ugyanitt halt meg 2012. április 13-án.

fogarasi-janos.jpg

A Kandó Kálmán Felső Ipari Iskola hallgatójaként osztálytársával, Szele Tíborral együtt ismerkedett meg a jazzmuzsikával.

Zongorázni önerőből tanult meg, tanára nem volt.

Ungár István szaxofonossal, Szele Tíbor harmonikással és Balsai Géza dobossal együtt zenekart alakítottak, és Farkas Jenő divatos tánciskolájában játszottak.

Az 50-es évek elején megismerkedett a modern jazzel kísérletező zongoristákkal, így Gyimesi „Gyümölcs” Tiborral, idősebb Varnusz Xavérrel, Kertész Kornéllal és a körülöttük csoportosuló muzsikusokkal.

Részt vett a –mára már legendássá vált- Savoy jam session-ökön 1958 és 59-ben, majd az Astoria jam-en 1960-ban, amelynek engedélyezéséhez Kertész, Weiner Leó támogatását szerezte meg.

Saját triójában Szilárdy Béla bőgőzött és Szalay Gábor dobolt. A trombitás Lakatos Öcsivel és a szaxofonos Sasvári Attilával quintet-té kiegészülve 1959-ben 2 hónapos turnéra utaztak a Szovjetunióba, ahol magyar divatbemutatót kísértek.

1961-ben bemutatkozott az újonnan engedélyezett Dália jazzklubban, triójában ekkor Berkes Balázs nagybőgőzött és Mészáros Sándor, becenevén „Kutya” dobolt. Partnere volt Ungár István, Mittai Attila, Hittner János.

1965-től Pege Aladárral, Kőszegi Imrével és Ablakos Lakatos Dezsővel alakított quartetet. 1967-től 3 évig Németországban (NSZK!) és Svédországban játszott Bokány Ferenc nagybőgőssel, Brunner Győző dobossal és Fábry Éva énekesnővel.

1970-ben Zorán hívására csatlakozott a Metró együtteshez, majd ismét Németország és Svédország következett. Először szólózongorista volt, majd Holéczy Bandi zenekarában Hammond orgonán játszott.

1972-től Udo Jürgens zenekarában zongorázott: koncerteztek Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Svédországban és részt vettek egy 1 hónapos Japán turnén.

Hazatérve megalakult a szokatlan hangszerösszeállítású Csik-Fogarasi-Jávori trió (elektromos zongora-orgona-dob), amelynek megjelent egy önálló nagylemeze is, és amely 1980-ig működött. Felléptek számos fesztiválon, köztük a varsói Jazz Jamboreen.

1980-ban alakult az Olympia Sextet, amelyben Horváth Charlie énekelt és Sipos Endre trombitált, amellyel közel 3 évig külföldön, Norvégiában, Svédországban és Svájcban szerepeltek.

Majd ismét egy szovjet turné következett 1983-ban, ezúttal Katona Klárival.

Ezt követte az Atléta trió Lehr Ferenc és Boncz Géza közreműködésével, amely 1992-ig működött.

Fogarasi János hosszú és sikeres pályafutása alatt számos hangfelvételen szerepelt szinte valamennyi vezető jazzmuzsikusunkkal, a külföldiek közül pedig Bosko Petroviccsal, Damir Diciccsel, Zbigniew Seiferttel és másokkal.

Többször fellépett fel a Magyar Rádió Márványtermében.

Készült vele Csik Gusztáv, Vukán György, és Szakcsi Lakatos Béla közreműködésével 4 zongorás TV felvétel, aztán televíziós portréfilm az amerikai Jimmy Wood nagybőgős, Tornóczky Ferenc gitáros és a dobos Lakatos Pecek Géza közreműködésével, 2 film az énekes Berki Tamással.

1970-től tanított az O.Sz.K. Stúdiójában, és 1989-től a Magyar Zene és Táncművészek Kőbányai Zenei Stúdiójában.

1964-ben így zongorázott saját együttesével:

https://www.youtube.com/watch?v=9SVJqNu4peg

Szólóban pedig így:

https://www.youtube.com/watch?v=0yajoMNsl2U

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez