JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 07.
Jazz-tehetségek versenye2024. szeptember 06.

Hírek

A JAZZművelésügyi Minisztérium jelenti – Vidéki jazz klubok - IX. rész – No Milk Today (Szeged, Bécsi körút 8-16 B)

A vidéki jazzklubokról szóló sorozat 9. részében a szegedi No Milk Today pubot és lemezboltot mutatom be, riportalanyom a klub tulajdonosa Juhász Miklós.

no-milk-today-logo.jpg

juhasz-miklos-sybilla.jpg

Kedves Miklós! Mióta működik a No Milk Today, mint jazz klub?

A No Milk Today pub és lemezbolt 2020 nyarán nyitott (két COVID hullám között), azzal a feltett szándékkal, hogy rendszeres helyszínt biztosít klubkoncertek számára. Eleinte ez nem volt zökkenőmentes, de 2021 nyarától már heti rendszerességgel voltak koncertek. A fellépők között a kezdetektől voltak jazz zenekarok, elsősorban szegediek, vagy környékbeliek (Geometro, The Jacobs, Silva Trio, Garaboncza), de már 2021-ben például volt Neumann Balázs, vagy Halper László szóló fellépés, valamint Project 333 koncert is.

neumann-balazs.jpg

Ki működteti, ki a koncertszervező? Ki finanszírozza?

Az otthonos enteriőr és a koncertek szervezése Juhász Miklós érdeme, a koncerteknek helyszínt biztosító pub üzletvezetői feladatait unokahúga Juhász Orsi látja el.

Pubként működünk keddtől szombatig, és mostanra elmondhatjuk, hogy a hét 4 napján lehet nálunk élőzenével találkozni.

A jazz koncertek általában hétvégékre esnek, amelyekhez rengeteg támogatást kapunk a közönségtől, 2023-ban pedig kaptunk támogatást az NKA Hangfoglaló Program keretéből.

Jó kapcsolat alakult ki a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Titkárságával is, évente 2-3 koncertet ők hoznak hozzánk.

A Magyar Jazzszövetség is támogatja a klubot évi két koncerttel – ez külön presztízst jelent.

A 2024-es jazzfesztiválunkra (5 nap, 9 koncert) a fentieken kívül Szeged MJV Önkormányzata Idegenforgalmi Bizottságától is nyertünk támogatást. Ezekért mind nagyon hálásak vagyunk.

Hol, milyen keretek között, milyen rendszerességgel működik a jazz klub?

no-milk-today-bejarata.jpg

Szegeden, a volt Anna presszó helyén nyitottunk 4 éve, a város peremén, egy 8 emeletes lakóház földszintjén. A hely korlátai adottságnak bizonyultak a gyakorlatban a jazz koncertek tekintetében. Az akusztika és a manapság ritka klub hangulat okán is megfordult nálunk számos olyan zenész, akinek tiszteletdíját nem engedhettük volna meg magunknak.

A koncertek a vendégtérben elhelyezett két szőnyegen történnek, a zenészek gyakorlatilag a közönség között játszanak.

2022 második felétől már heti rendszerességgel voltak péntek-szombati fellépések, de előfordult hétköznap is.

Mostanra szinte a csütörtök-péntek-szombat koncert az általános menet (és néha kedden is). A fellépők közel fele jazz zenekar, változó, de hetente legalább egy jazz koncert biztosan van, vagy a következő héten kettő, vagy három.

Mekkora a nézőközönség? Van-e kialakult törzsközönség, hány fő?

Amit leginkább értéknek érezhetünk a kialakított térben, az a hely közösségépítő ereje, amelyben mind a közönség, mind a zenészek - saját bevallásuk szerint - azonnal otthon érzik magukat. Törzsközönségünk igen nagy része maga is foglalkozik zenével, hivatás- vagy hobbiszinten, illetve sok zenész növendék is megfordul nálunk a szerdai jam-ek alkalmával. Mint lemezbolt is működünk, így sok zenegyűjtő/zeneértő vendégünk is van. Másokat a nyitottságuk vonzz hozzánk. A jazz koncertek mindig új távlatokat mutatnak. Szerencsénkre nagyon vegyes és igen szép számú törzsközönséggel bírunk, akik miatt érdemes kitartanunk a nehezebb időszakokban is.

Mekkora a klub befogadó képessége?

no-milk-today-belulrol.jpg

Hivatalosan 40 ülőhellyel rendelkezünk, bár az érdeklődők száma olykor ennek többszöröse is lenne.

Fogad-e vendégzenészeket a klub, egyes zenészeket, vagy esetleg komplett zenekarokat is?

Szívesen fogadunk vendégzenészeket is. Eddig kiváltságos helyzetben voltunk olyan szempontból, hogy ajánlás útján, vagy támogatóink által kerültek megszervezésre az események. Sok esetben korábbi fellépőink csábítottak hozzánk ismerős zenészeket, vagy hozták hozzánk más formációikat közönségünk örömére.

A fellépők összetétele teljesen változatos, a formációt tekintve is. Kizárólag a minőség által vezérelve áll össze a műsor. Illetve olyan szempontok is behatárolják a fellépők körét, hogy a „színpad” mérete nagyjából 4x3 méter, a gázsi pedig a belépők árából áll – ha nincs külön támogató az adott műsorra.

Mik a következő koncertek, tervezett programok?

Mostani állás szerint 2024-ben még 3-4 péntek, vagy szombat van szabadon, a többi hétvégi napon már tudjuk, ki fog fellépni.

Jazz: helyi zenészek közül a Funkorama, a Geometro, Blaho Attila, Budapestről Heidrich Roli jön Benkő Róberttel, majd az Abstract és a Motel formációjával is. De nagy valószínűséggel jön még – szokásához híven – Matthew Mitchell is valamilyen formáció(k)ban.

Persze mindez csak ízelítő, a teljesség igénye nélkül, az eddig lekötött 30, illetve a valószínű 50 koncertből, ami az idén még hátravan. A Facebook oldalunkon lesz fent a műsor és az egyes koncertek eseményei.

https://www.facebook.com/nomilktodayszeged

Helyfoglalás a +36 20 5343679

Köszönöm az interjút!

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez