JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 07.
Jazz-tehetségek versenye2024. szeptember 06.

Hírek

Exkluzív interjú Mikola Máriával, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatónőjével

Meg sem merem mondani, milyen régóta ismerjük egymást Marikával.

marcsi.jpg


1) Nagy dobásra készültök az idei Kanizsai Jazz- és Világzenei Fesztiválon... Mikor járt nálatok utoljára olyan amerikai világsztár, aki lassan 20 éve vezeti a DownBeat kritikusi szavazólistáját?

- Legutóbb Kurt Elling-hez hasonló világsztárunk Archie Shepp volt, aki 2007-ben lépett fel Nagykanizsán.

2) De lépjünk időben vissza... Nagykanizsa 1973-ban indította el az eleinte évente ismétlődő Jazz Hétvége elnevezésű fesztiválját. Mégsem mondhatjuk azt, hogy az idei már a 43-ik a sorban. Mi volt ennek az oka, és kiszámoltad-e már, hogy pontosan hányadik Jazzfesztivált rendezitek az idén?

- Ha az évszámokat nézzük, számszakilag valóban nem stimmel a dolog. Az történt ugyanis, hogy az 1980-as években – elsősorban financiális okok miatt – kétévente rendeztek Nagykanizsán Nemzetközi Jazz Hétvégéket. Így az idei Kanizsa Nemzetközi Jazz- és Világzenei Fesztivál tudomásom szerint a 41. a sorban.

3) Kinek az ötlete volt, hogy pont Kurt Elling-et hívjátok meg az idei fesztivál sztárvendégeként?

- Az ötlet a Kanizsai Kulturális Központ munkatársától, Godinek Ibolya kolléganőmtől ered, aki elkötelezett jazz-rajongó, sőt, az egykori Nagykanizsai Jazz Klub tagjaként a legtöbb fesztiválon részt vett. Jelenleg pedig vele együtt vállvetve dolgozunk azon, hogy életben tartsuk ezt a nemes hagyományt városunkban, azaz évről évre néhány napig Nagykanizsára csábítsuk a műfaj hazai és nemzetközi reprezentánsait és a rajongókat.

4) Van-e valami különleges kívánsága a művész úrnak?

- Kurt Elling nagy művész és rendkívül szimpatikus egyéniség. Véleményem szerint nem állt elő olyan különleges kívánságokkal, amelyeket mi,  szervezők ne tudnánk teljesíteni. Az pedig teljesen természetes, hogy a koncertet igényesen, a kedves közönség legnagyobb megelégedésére készítsük elő.

5) Milyen érdeklődés övezi az ő koncertjét helyben? És országosan? Esetleg várható, hogy Bécsből is jönnek Kurt Elling rajongók? Mert a "Passion World" európai turnéja során nem érintik Ausztriát...

- Már eddig is többen érdeklődtek a koncert iránt nem csupán Nagykanizsán, de Zala megyében és a környező országokból is megkerestek bennünket ez ügyben. Itt szeretném megjegyezni, hogy az országos és a helyi média is segítséget nyújt számunkra ahhoz, hogy minél többen tudomást szerezhessenek Kurt Elling nagykanizsai fellépéséről, a fesztivál népszerűsítésében partnerként számíthatunk a médiumok együttműködésére. Az is fontos, hogy a belépőjegyek a jegymester online felületén is megvásárolhatók, így a távolabbról érkezők számára könnyebb a fesztiválon való részvétel.

6) Mivel Magyarországon csak nálatok, Nagykanizsán lép fel az amerikai világsztár, nem gondoltatok-e arra, hogy valamilyen trükkel, no jó, kedvezménnyel lecsalogassátok a pesti rajongókat is?

- Bízunk abban, hogy a világsztár neve és az a kuriózum, hogy lemezbemutató koncertje keretében Magyarországon kizárólag nálunk, Nagykanizsán lép fel, megfelelő  garanciát jelent a budapesti érdeklődők számára is a fesztiválunkon való részvételhez. A belépődíjakat is úgy próbáltuk kialakítani, hogy sokak számára megfizethető legyen. A város autópályán könnyen megközelíthető, a szállás-lehetőségek változatosak, ezért reméljük, számos jazz-rajongó ellátogat hozzánk a kétnapos jazz-fiestára.

7) Gondolom, már alig várjátok, hogy november 6-án délelőtt begördüljön a mikrobusz Kurt Elling-gel Nagykanizsára?

- Izgatottan és nagy szeretettel várjuk őt zenekarával együtt. Őszintén reméljük, hogy sikerül vendégszeretetünkkel és a kedves közönség rajongásával elkápráztatni ezt a kivételes tehetségű és egyéniségű művészt.

Vissza a hírekhez