JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 19.
Olvasói levél2024. szeptember 19.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.

Hírek

A JAZZművelésügyi Minisztérium jelenti – Vidéki jazz klubok X. rész – Meseház (Békéscsaba, Békési út 17.)

A vidéki jazzklubokról szóló sorozat 10. részében a több mint 20 éve működő békéscsabai Meseházat mutatom be, riportalanyom a klub vezetője-szervezője Veres Krisztina.

veres-kriszta.jpg

Kedves Krisztina! Mióta működik a Meseház, mint jazz klub?

A Meseház története 1988-ban kezdődött. Schéner Mihály Kossuth-díjas képzőművész álma valósult meg a Békési úti parasztházak műemléki helyreállítását követően, többfunkciós közművelődési intézmény és állandó kiállítás létrehozásával. A jazz koncertek szervezését 2003-ban kezdtük el, egy számunkra nagyon kedves, koncertek rendezésére is alkalmas, mára már a kulturális ágazatból kivont polgári épületben, a Békési út 24-ben. Ezzel egy hiány kielégítésére törekedtünk, szerettük volna újra éleszteni az egykor legendásan híres csabai jazz életet. Az épületkivonás után, 2013-ban hoztuk át a Meseház épületébe az akkor már évek óta havi rendszerességgel megrendezésre kerülő jazz koncert sorozatunkat, ami mai napig is tart.

mesehaz.jpg

Ki működteti, ki a koncertszervező? Ki finanszírozza?

Jazzklubunkat a Meseházi Alapítvány működteti, amit Schéner Mihály és jeles békéscsabai személyiségek hoztak létre 1991-ben. Tevékenységünk többrétegű, az NKA Hangfoglaló Programjának támogatása adja a klubkoncertek finanszírozási hátterét. Ezt egészíti ki Békéscsaba városának pártoló támogatása. Az Alapítvány és az intézmény képviseletében én szervezem a koncerteket, állítom össze az éves műsort.

Mekkora a nézőközönség? Van-e kialakult törzsközönség, hány fő? Mekkora a klub befogadó képessége?

Az intézmény jellegéből adódik, hogy kifejezetten családias hangulatú rendezvényeket valósítunk meg, épületünk nagysága határozza meg a befogadó képességet. A Meseház udvara 100-120 fő befogadására alkalmas, az épületben 40-50 főt tudunk leültetni.

240425east-wing-group020.jpg

A koncertek jellemzője, hogy a hallgatóság a zene miatt érkezik hozzánk. Nincs árukapcsolás, büfé, konyha, csak a mindenki számára elérhető jazz.

Pontos címünk: Meseház, Békéscsaba, Békési út 17. Koncert napunk a csütörtök, „Jazz-csütörtök a Meseházban” címmel, de ez nincs kőbe vésve, bátran alkalmazkodunk a zenekarokhoz, és ami a legfontosabb, gyorsan tudunk reagálni az adódó lehetőségekre. A csabai közönség vájtfülű, nagyon közvetlen, lelkes és hálás. Az indulás óta eltelt több mint 20 év alatt számtalan jobbnál jobb formációt, különböző jazz stílusokat ismerhettünk meg. Mivel koncertjeink nem zártkörűek, sokan vannak a visszajárók, de mindig vannak új látogatók is.

Mik a következő koncertek, tervezett programok?

2024-ben, a hátralévő 3 hónapban is remek koncertekkel várjuk a nagyérdemű közönséget.

A JAZZ-KEDDEN 2024. szeptember 24-én, kedden Ségercz Ferenc, Vitályos Lehel és Mohamad Zatari (SYR) triója Erdélyből érkezik hozzánk, októberben a Párniczky Quartet, az Ágoston Béla Trió, novemberben Dés András triója a Mash, decemberben a Skylark Metropolitan trióval, Tóth Viktor formációjával zárjuk az évet.

És persze nagyon várjuk a Magyar Jazz Szövetséggel közösen szeptember 28-án megrendezésre kerülő Viráglányok éjszakáját, aminek keretében három csodálatos énekesnő, Kelemen Angelika, Urbán Orsi és Nagy Emma, fantasztikus zenekaraikkal, jazztörténeti kirándulásra hívják a közönséget.

neq.jpg

Köszönöm az interjút!

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez