JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 18.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.

Hírek

Évzáró, 92. DzsesSzerda Kiss Kamilkával és a Black Diamond Big Banddel

A tegnapi koncertről a megszokott tatabányai páros -Fazekas Sándor (szöveg) és Pohner László (fotók)- küldött beszámolót! – A szerk.

reg-ludanyi-bariton.JPG

25 éve indult, iskolai zenekarból nőtte ki magát a Ludányi Tamás vezette tatabányai Black Diamond Big Band, amely 2011 óta Elek István művészeti vezető és profi zenészek segítségével gondoskodik a hallgatók/nézők tartalmas szórakozásáról.

elek.JPG

Utóbbi profik közé tartozik például Ludányi Tomi és Laskay Peti, akik annak idején még gyerekként, na jó, tinédzserként játszottak a zenekarban.

tomi-szopran.JPG

laskai-dob.JPG

A koncertsorozat hagyománya, hogy a decemberi programban énekesnő szerepel – ezúttal a szövegíróként is szerepet vállaló sellőruhás Kiss Kamilka bűvölte el a közönséget zongorista és zeneszerző férje, Lőrincz Ádám és a helyi erők kíséretében.

Az évszaknak és a közelgő ünnepnek megfelelően a bigband egy karácsonyi egyveleggel és a „Have Yourself a Merry Little Christmas” című örökzölddel kezdett, majd következett – Lőrincz Ádám szólójával – a „Tribute” Bob Mintzer-től. Kamilka érkezése előtt a zenekar eljátszotta még Chick Corea „Armando’s Rumba” című darabját.

kamilka2.JPG

A minden dalt magyarul éneklő Kamilka első száma a „White Christmas” volt, aztán amíg a nagyzenekar erőt gyűjtött a folytatásra, Kamilkával, Lőrincz Ádámmal és Ludányi Tomival tettünk egy téli sétát („Walking in the Winter Wonderland”).

kamilka.JPG

A következő élénk és némileg rockos blues darab szövegébe Kamilka beleszőtte a DzsesSzerda szót és a kísérő bigband nevét is.

Megidézve a Duke Ellington Orchestra-t, a zenekar folytatta a koncertet a Diótörő nyitánnyal, majd a tatabányai Benny Goodman, azaz Ludányi Tamás szólaltatta meg az egykor igen népszerű, manapság a jazzben kevésbé használt hangszert, a klarinétot („Sing, Sing, Sing”).

reg-ludanyi-klarinet.JPG

Visszatérve a karácsonyi hangulathoz elhangzott még az „A Child Is Born” és a „Jingle Bells”.

Kamilka visszatérése előtt a legnagyobb tapsot Ludányi Tomi „Fragments” című darabja kapta. A szólót a szerző játszotta szopránszaxofonon, a hangszerelést Hofecker Dániel készítette. Nem bántam, hogy a könnyedebb hangvételű műsorból kicsit kilógott az a „komolyabb” mű.

A koncerten (nem feltétlenül az elhangzás sorrendjében) a külön említett muzsikusokon kívül szólót játszott: Elek István (tenorszaxofon), Sebestyén Patrik és Román Géza (trombita), Papp Mátyás (harsona),

papp-matyi.JPG

Laskay Péter (dob), és Uher-Győrfi Bálint (tenorszaxofon).

uher.JPG

Kamilka dalba foglalt szerény karácsonyi kívánságlistája (cabrio, yacht, villa…) után ismét jól ismert karácsonyi dallamok csendültek fel („Let It Snow”), az utolsó előtti számot pedig a házaspár együtt énekelte („Baby It’s Cold Outside”), míg a ráadás egy közös szerzeményük volt (Élménymilliomos), amelyet a közönség – némi unszolásra – felállva tapsolt meg.

kamilka-es-ferje-enekel.JPG

A kellemes este zárásaként a szervezők és egy közeli borászat jóvoltából az autót nem vezetőket az előtérben Irsai Olivér és rozé társa várta egy koccintásra.

A következő DzsesSzerda tervezett dátuma: 2024. február 14. My Funny Valentine?

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez