JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 18.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.

Hírek

Ők kapták 2023-ban az Artisjus Előadói és Pedagógusi Díjakat

Tizenegy pedagógus és tizenegy előadóművész részesült az Artisjus elismerésében, a kitüntetések átadására 2023. december 11-én került sor. A szerzői egyesület olyan előadóművészeket díjaz, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra, valamint olyan pedagógusokat ismer el a díjjal, akik kiemelkedően fontos munkát végeznek a zene és az irodalom oktatásában.

artisjus.jpg

A szerzők egyesülete azzal a céllal alapította a díjat, hogy köszönetet mondjon a kortárs zene elkötelezett terjesztőinek. Nélkülük aligha születhetnének ma is új zenék, és aligha ismerhetné meg ezeket a közönség. 2022-től a kortárs magyar irodalom terjesztésének kiemelkedő képviselőit is díjazza az egyesület. A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükről a szervezet szerzőkből és zeneműkiadókból álló testületei döntenek. 

Az Artisjus Pedagógusi Díjjal azokat a zenepedagógusokat, valamint magyar nyelv és irodalom tanárokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene, illetve irodalom terjesztésére. Missziójuk, hogy a felnövekvő nemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét és irodalmat. 

Az Artisjus Előadóművészi Díjban azok az előadók részesülnek, akik művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar műveket, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket.

(A www.jazzma.hu ermészetesen csak azokat a kitüntetteket közöli, akiknek a jazzhez van közük!)

A fotókat a díjkiosztón készítette Labancz Viktória.

Idén az alábbi pedagógusok és előadók nyerték el a kitüntetést:

Előadóművészi díjak:

rohmann-ditta-a-dijjal.jpg

Rohmann Ditta: gordonkaművész. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, gordonka szakának vezetője, a Luzerni Egyetem tanára, a Risoluto kvartett tagja. A lipcsei Bach-verseny díjazottja, 5 szólólemeze a Hungaroton kiadónál jelent meg. Számos kortárs mű ősbemutatója fűződik nevéhez, előszeretettel vesz részt együttműködésekben más műfajú előadókkal, alkotókkal, többek között a Közép-Európa Táncszínházzal, Szőke Szabolccsal, Szirtes Edina Mókussal.

zentai-mark-a-dijjal.jpg

Zentai Márk: énekes, dalszerző és szövegíró.  A Mörk zenekar frontembere, 2021 óta pedig szólóban is jelentet meg saját szerzeményeket. Szeifert Jason Bálinttal Mark and Jason néven is koncerteznek, továbbá rendszeres vendége a Random Trip produkciónak is.

Pedagógusi díjak:
Három olyan pedagógus kapott díjat, aki oktatói tevékenysége mellett jazz muzsikusként is ismert.

gorogh-daniel-a-dijjal-labancz-viktoria.jpg

Görögh Dániel: trombitaművész-tanár. A Hangszert a kézbe című országjáró könnyűzenei játéktér és ismeretterjesztő sorozat előadója a program indulása óta. Alapítója és vezetője a Kodály Spicy Jazz zenekarnak,

yancha-a-dijjal.jpg

Nagy János Yancha: jazz-zongoraművész-tanár és zeneszerző. A Kodolányi János Egyetem Modern Zenei Tanszék, a pomázi Teleki-Wattay Művészeti Iskola, valamint a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola tanára. Saját zenekarai a Nagy János Trio és a Free Style Chamber Orchestra. Zeneszerzőként legutóbb Márta István felkérésére Eger-víz Szvit címmel írt nagyzenekari művet.

neumann-balazs-a-dijjal.jpg

Neumann Balázs: Jazz-zongoraművész-tanár. A Jan Albrecht Music and Art Academy Jazz-zongora főtárgy, analízis, jazz-elmélet, hangszerelés és zenekari gyakorlat tanára, illetve a Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola zenei tanszékvezetője. Neumann Balázs trió néven működő zenekarát vezeti, amelyben társai Máthé László és Kaszás Péter. Eddig 3 saját kompozíciókból álló lemeze jelent meg a formációval. Fehér Adrienn színművész énekesnővel Cserháti Zsuzsa emlékét ápolják immáron 20 éve.

Vissza a hírekhez