JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 18.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.

Hírek

Magyar Jazz ABC – 403. rész: Földesi Csongor

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 153 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Földesi Csongornál tartunk. 12 év és 10 hónap alatt eddig 403 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Földesi Csongor

foldesi-csongor.jpg

Budapesten született 1941. október 10-én, és itt is halt meg 2021. március 28-án.

A Postás Zeneiskolában tanult zongorázni, nagybőgőzni, majd 4 éven át dobolni.

1964-ben felvételt nyert az Iparművészeti Főiskolára, ahol 1969-ben iparművész és belső építész diplomát szerzett.

16 éves korától zongorázott Római parti tánczenekarokban. Kísérletező kedvét mutatja, hogy a tánczene és jazz próbálkozásai mellett, még főiskolás évei alatt 1966-ban egy nyári szezonra ifj. Sas Náci cigányzenekarának nagybőgőse volt. A beat mozgalom indulásakor a legendás Béka klub Turmix, majd Coctail zenekarainak dobosa volt, mellette dobolt az Iparterv zenekarában is.

A 60-as évek elején Szörényi Szabolccsal együtt a Bajtala Trio tagja, majd a zongorista Fábián Ede triójában játszott Jákó Balázs nagybőgőssel. 1968-tól 2 évig tanult dobolni Kovács Gyulától.

1964-től közel 15 évig szerepelt dobosként a Fiatal Művészek klubjában és az Újságíróklubban, először a Vox együttesben. Ebből a formációból alakult a Jákó Combo, ekkor csatlakozott hozzájuk a fuvolás-gitáros Borissza Géza, a zongorista Bürger Miklós és Kurucz Gábor szaxofonos. A Jákó Combo Győri István szaxofonossal kiegészülve a Budapesti Művelódési Központ házizenekaraként is szerepelt, mellette a budapesti Hallo bár műsorait kísérte.

1988-ban a berni Red Hot Peppers együttessel turnézott.

Alapítótagja volt az Orient Dixieland Jazz Bandnek, velük 1989-től 97-ig játszott. Szerepel az 1991-ben megjelent „Wang Wang Blues” című lemezükön, 4 Salgótarjáni Fesztivál-antológián, és a „South” című CD-n, amely Joe Murányi közreműködésével 1993-ban jelent meg New Orleansban.

Hangfelvétele készült az Orient Combo-val, ahol Tabányi Mihályt kísérték.

Játszott Zágon Ivánnal, Hardi Tamással, tagja volt Bürger Miklóssal a nagybőgős Vajda Sándor utolsó triójának.

Az Orient Dixeland-del többször fellépett hazai fesztiválokon és koncerteken, köztük kétszer a Magyar Rádió Márványtermében, külföldön Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Horvátországban, Svédországban.

Angliában 12 koncerten vettek részt, a Soho Fesztiválon Londonban, és többek között a „100 Clubban”, ahol fellépett velük Pat Hawes, a Humprey Lyttelton zenekar zongoristája.

1997-től ütőhangszeres volt a Budafok Big Bandben, majd 2002-től Fajszi Csanád Chicago Jazz Gang-jének tagja volt.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez