JazzMa

Friss Hírek

Another Saturday Night2024. május 18.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Felkutatott jogdíj-százmilliók: az EJI kifizet minden megtalált jogosultat

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) jelentős erőforrásokat mozgósít a jogdíjak begyűjtése mellett a jogosultak beazonosítására is. A szükséges adatok hiánya miatt ugyanis előfordul, hogy előadók kimaradhatnak a felosztásokból. A most lezárt jogosultkutatás keretei között kb. 210 millió forint, 2016 és 2022 között beszedett jogdíj jogosultját sikerült pótlólag és minden kétséget kizáróan megtalálni és kifizetni.

eji-logo.jpg

Az EJI alapelve, hogy jogdíj nem maradhat kifizetetlenül. Ebből kiindulva az Egyesület szakemberei összetett informatikai eljárásokkal és egyén kutatási módszerekkel dolgoznak a jogdíjak kifizetéséhez hiányzó információk beszerzésén. A korábban nem azonosított felvételek között nagy számban vannak olyanok is, amelyeket az érintett előadók nem regisztráltak határidőn belül, de vannak olyanok is, amelyek hiányos vagy téves adatokkal szerepelnek a felhasználói adatszolgáltatásokban.

Az EJI hangfelvételi adatbázisának bővítésének eredményeként egyébként az idén lehetővé vált a filmzenei jogdíjak széles körű felosztása is. Az úgynevezett főcím-, és végefőcímzene elkészítésében közreműködő előadóművészek között a felosztási szabályzat szerint az eredeti főszereplő jogdíjának megfelelő összeget kell felosztani, a háttér, illetve betétzene elkészítésében közreműködő előadóművészek között pedig hangfelvételenként összesen egy-egy eredeti szereplőre eső jogdíj került felosztásra.

Az EJI munkaszervezete folytatja a 2023-ban beszedett jogdíjak felosztását, amit az idén is várhatóan júniusban a hangfelvételeket, és szeptember végén pedig az audiovizuális jogdíjakat illetően tervez lezárni.

Vissza a hírekhez