JazzMa

Friss Hírek

ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Magyar Jazz ABC – 422. rész: Garay Márta

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 157 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Garay Mártánál tartunk. 13 év és 1 hónap alatt eddig 422 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Garay Márta

garay-marta.jpg

A Bács megyei Soltszentimrén született 1946. szeptember 26-án és 2022. június 12-én halt meg Szegeden.

Zongoratanulmányait édesapjánál Garay Zoltánnál kezdte, aki magyar-történelem és énekszakos tanárként zenekarával, énekkarával rendszeres szereplője volt különböző fesztiváloknak és seregszemléknek.

Tanult, a holland Wilhelms Henry-től, majd 12 éves korától a Mester utcai zeneiskolába járt Budapestre, ahol Eördögh Jánosné növendéke volt.

14 évesen költözött Szegedre, ahol középiskolai tanulmányait a Tömörkényi István Művészeti Szakgimnáziumban végezte.

Utána Bódás Péter tanítványaként végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola konzervatóriumi tagozatán, zongora főtanszakon.

1966-ban a salgótarjáni országos táncdalvetélkedőn énekesként Aranydiplomát kapott.

1971 és 2019 között tagja volt a Molnár Dixieland Bandnek, ahol Jakab Zoltán zongorista helyét vette át.

1972-ben került sor a zenekar első külföldi fellépésére. A Prerov-i Amatőr Jazzfesztivál versenyén az egykori Csehszlovákiában Ezüstérmet és a vele járó „Európa klasszis” díjat nyerték, a nemzetközi zsüriben többek közt Albert Nicholas és az S+H együttes vezetője, Karel Velebny is helyet foglalt. Itt hallotta játékukat a Drezdai Nemzetközi Fesztivál egyik vezetője, aki meghívta a zenekart a következő évben Drezdába, ezzel megindult nemzetközi karrierjük. Azóta szerepeltek Európa szinte minden országában és visszatérő vendégei a legtöbb hazai fesztiválnak.

1975-ben a csehszlovákiai Kromeriz-i Fesztiválon Garay Márta kapta a legjobb zongorista díját.

Garay Márta első lemezfelvétele 1973-ban készült és a Drezdai Fesztivál antológiáján jelent meg az Amiga kiadónál. A következő évben Varsóban és Drezdában is felkerült a zenekarral egy-egy fesztiválválogatás lemezre. Talán ezek az előzmények is közrejátszottak abban, hogy 1976-ban megjelenhetett itthon a zenekar első önálló nagylemeze. Itt emlékeztetünk arra, hogy ezekben az években kizárólag állami lemezkiadás létezett és a megjelenés az előadóknak a mainál nagyobb megbecsülést jelentett, emellett ezzel együtt járt a terjesztés megszervezése is az egész országban. Garay Márta a felsoroltakon kívül 10 önálló albumon és további 6 fesztiválantológián szerepel.

Együtt játszott a hazai élvonal tagjai mellett olyan ismert előadóművészekkel, mint például Tony Scott klarinétos, John Mortimer harsonás, Eddie Davis bebdzsós, Marcel Zanini szaxofonos, vagy Joe Murányi klarinétos.

1976-tól állandó munkahelye a Szegedi Nemzeti Színház lett, ahol a balettkar zenei korrepetitori feladatait látta el több, mint 40 évig, illetve a Szegedi Kortárs Balettel is együtt dolgozott. Munkájával kiérdemelte a Harangozó Gyula Díjat.

Márta a zenélést csak gyermekei (Gábor és Anett) születésekor hagyta abba 1-1 évre. Illetve 2019-es műtétje után már nem tudott fellépést vállalni.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez