JazzMa

Friss Hírek

ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Ízelítő a Sebestyén Patrik Sextet lemezeiből a BJC-ben

2-3 héttel ezelőtt hallottam egy interjút a rádióban Sebestyén Patrikkal, aki többek között beszélt az új lemezéről, valamint arról a tervéről, hogy Uher-Győrfi Bálinttal kiegészítve septet formációra bővíti zenekarát.

bjc-logo.jpg

Április 22-én hétfőn este a BJC-ben már a zenekar színpadra lépése is gyors számvetésre késztette a közönség azon tagjait, akik ismerték az együttes szokásos felállását. Jelen volt Uher-Győrfi Bálint, de így is csak hatan voltak, mivel a gitárosuk hiányzott. Még egy további új szereplő is játszott a zenekarban, mégpedig Ördög Krisztián, aki Oláh Kálmán Jr.-t helyettesítette. Ha esetleg valaki nem tudta volna követni, hogy végül is kik játszottak, leírom a fellépő sextet összetételét:

sextet.jpg

Sebestyén Patrik – trombita, szárnykürt
Ördög Krisztián – szopránszaxofon
Uher-Győrfi Bálint – tenorszaxofon
Farkas Zsolt – zongora
Miskolczi Márk – bőgő
Richter Ambrus – dob

sebestyen-patrik1.jpg

Minden szószaporítás nélkül egyből belevágtak a zenélésbe, ami most eléggé másként hangzott, mint amit korábban a Sebestyén Patrik Sextettől megszoktunk. A zenekar korábban az ötvenes-hatvanas évek zenéjének korszerűsített változatát játszotta, amit most a két szaxofonos játéka erősen modernizált.

uher-balint-1.jpg

Uher-Győrfi Bálint egyébként is amolyan post-coltrane stílusú szaxofonos, Ördög Krisztián esetében pedig teljesen megszokott John Coltrane által a pályája vége felé játszott avantgárd zenei felfogás.

rdog-krisztian.jpg

miskolczi-mark.jpg

richter-ambrus-1.jpg

A dob-bőgő páros lelkesen vetette bele magát a szaxofonosok által – külön-külön vagy együtt – játszott új hangzásba, míg Sebestyén Patrik a színpad széléről figyelte és hallgatta a történéseket, de saját szólónál megtartotta a tőle megszokott hangzást.

richter-sebestyen.jpg

farkas-zsolt-1.jpg

Farkas Zsolt a zongorán mindenkit az „igény szerint” kísért, de szólónál Ő is megmaradt saját stílusában.

sebestyen-patrik-sextet-colors-of-fortune.png

Mint kiderült, a műsor első felében három számot játszottak a 2021-ben megjelent „Colors of Fortune” című lemezről, cím szerint a következőket:

Nalone (Sebestyén Patrik)
Donatella (Oláh Kálmán Jr.)
Gongo (Sebestyén Patrik)

Nem mondom, hogy az elhangzottak felidézésére hallgassák meg lemezt, mert most a koncerten nagyon másként szólaltak meg a szerzemények. A „Gongo”-ban már free-be hajló szaxofon duettet játszott Uher-Győrfi Bálint és Ördög Krisztián.

uher-miskolczi-ordog.jpg

A pontosan egy óra időtartamú első rész egy Uher-Győrfi Bálint szerzeménnyel zárult, egy karakteresen post-coltrane stílusú darabbal.

A második rész elején Sebestyén Patrik jelentőségteljesen a mikrofonállványhoz támasztotta a zenekar új lemezének borítóját, ami a „Wandering in Memory Palace” címet viseli.

sebetyan-patrik-sextet-wandering-in-memory-palace.png

Először egy balladát játszottak a lemezről, Sebestyén Patrik szerzeményét, a „Charming Eyes”-t quartet formációban (Sebestyén Patrik játszott zongora-bőgő-dob kísérettel). Ezután még további három kompozíció következett a lemezről:

Song for Chick (Farkas Zsolt)
Now What to Do (Sebestyén Patrik)
Taormina (Sebestyén Patrik)

sebestyen-patrik2.jpg

Az utolsó szám címe megválaszolja az esetleg felmerülő kérdést, miért van a Csontváry festményt idéző rom képe a lemez borítóján. A lemezen egyébként a már megszokott összeállítású Sebestyén Patrik Sextet játszik, ezért a koncertre módosult felállású zenekarra kissé át kellett hangszerelni a darabokat.

Az új albumon hat kompozíció található, a koncerten a két hiányzó tag szerzeményét nem játszották el ezek közül:

Sauna (Stummer Márton)
Neighborhood (Oláh Kálmán Jr.)

A zenekar ismételt bemutatása után a muzsikusok egy blues előadásával búcsúztak a lelkes és hozzáértő közönségtől.

bucsu-1-8.jpg

bucsu-2-8.jpg

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez