JazzMa

Friss Hírek

ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Idei jazzfesztiválok, amelyekről én is tudok… - 1. rész: Őrhegy majális + Pünkösdi improvizációk 2

Most induló, hétfőnként jelentkező sorozatomban azokról a 2024-es magyar jazzfesztiválokról számolok be, akik válaszoltak körlevelemre. Minden esetben a fesztivál főszervezőjével készített riportot olvashatják. Első interjúalanyom Hartyándi Jenő!

hartyandi-jeno.jpg

1) Az idén mikor rendezed meg a fesztiválodat Ravazdon?

Az idén április 30-a és május 19-e között, két hétvégére koncentrálódnak "együttlét"-ünk jazzprogramjai. Az első a május 1-i (majális) hétvége, míg a másik a pünkösdi (május 17-19). Persze mi nem egy klasszikus jazzfesztivál vagyunk, sőt nem is szeretjük fesztiválnak hívni magunkat, hanem közösségi együttlétnek (már közel 15 éve), ami egy egészen más szabályrendszert, beléptetési módszert jelent.

2) És mi lesz a koncertsorozat címe?

Az első az "Őrhegy majális" (április 30-május 1.), a másik a "Pünkösdi improvizációk 2" (május 17-19.), de mindezek a MediaNEWave Nemzetközi FIlm és Zenei Együttlét részeként valósulnak meg.

3) Az első nap az idei International Jazz Day-re esik. Lesz április 30-án valami jó ütős koncert?

Lesz bizony, két régi barátunk látogat meg bennünket, Tóth Viktor szaxofonos és a világhírű Chicago-i fekete dobos, Hamid Drake.

4) A többi napokon kik lépnek fel?

A "Pünkösdi improvizációk 2" keretében fog működni az "Őrhegy Szabad Zenei Műhely" Ajtai Péter vezetésével, amelyben hat fiatal és hét tapasztalt és mester jazzmuzsikus (Grencsó István, Geröly Tamás, Kovács Ferenc "Öcsi", Benkő Róbert, Gyárfás Attila, stb.),  fog együttműködni, különböző formációk keretében. Ez számos kisebb-nagyobb koncertet jelent. Külön kiemelném ezek közül a "Geröly 70" koncertet. De a jazzelmélet is komoly súlyt kap az együttléten belül.

5) Húha! Ismét kiteszel magadért Jenőkém. Ez igencsak közönség csalogató névsor. Ha valaki le akar ugrani Ravazdra, az hogyan juthat el hozzád?

Ravazd Pannonhalmával szomszédos falu, az M1-n a Veszprém/Balaton lehajtó után a harmadik falu. De vonat+busz megoldással is könnyen megközelíthető. Kivéve maga a helyszín, mert az egy eldugott kis zsákutcában található, ahol van két megfelelő méretű pajtám, két parasztházam és nagy udvarom (Őrhegy udvarház). És tavam partján sátorozni is lehet. A helyszín olyannyira eldugott, hogy az utca nevét hiába is adnám meg, mert a GPS eddig mindenki elvitt az erdőbe, mert Ravazd a Bakony szélén található. Az ismeretlenül érkezőknek ezért a falu egyetlen temploma körüli parkolást javaslom, onnan 4-5 perc a helyszín.

Mint említettem a programok látogathatósága nem a megszokott. Aki nem készül rá, azt kellemetlen meglepetés érheti. A programok nem ingyenesek, de nem pénzzel, hanem megfelelő értékű étellel-itallal váltható meg, amellett aztán közösen fogyasztunk el, ugyanis ez az ellátás alapja, büfé nincs! A fellépő muzsikusok örülnek, ha ők külön ajándékot kapnak produkciójuk elismeréseként.

A részletes program itt érhető el: www.mediawavefestival.hu

8) Jó időt, sok nézőt kívánok!

Köszönöm szépen!

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez