JazzMa

Friss Hírek

Gloomy Sunday2024. május 19.
Névnaposok – Milán2024. május 19.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.

Hírek

A Hajdu Klára Quartet Erdélyben

Nos, akkor Maloschik Robi bácsi kérésére mesélek kicsit az első székelyföldi turnénkról, ahonnan nemrég tértünk haza tele szeretettel és élménnyel.

A quartet ezen felállása most utazott először Erdélybe, de mindenkinek ismerős volt a terep, hiszen mind muzsikáltunk arra korábban más formációkkal. Jómagam már megszámolni sem tudom, hányszor volt szerencsém az ottani magyaroknak énekelni. Mindig nagy örömmel utazom hozzájuk, hiszen óriási szeretettel és tisztelettel fogadnak minden alkalommal.

Hatalmas élmény volt most is, de részemről nagy felelősség is, hiszen ez volt az első saját szervezésű turném, amiben Lázár-Prezsmer Endre óriási segítségemre volt, akinek ezúton is hálás köszönet! Zenekarvezetőként igyekeztem mindent kézben tartani és a társaimnak a legjobb körülményeket biztosítani. Szerencsére olyanok vagyunk, mint egy család, nagyon jól kijövünk egymással a színpadon túl is, így nálunk a jó hangulat garantált.

Ezt a turnét a COVID előtti idők óta dédelgettem, időről-időre visszatértünk rá Endrével.

Aztán 2020-ban átalakult a zenekar, Richter Ambrus a pandémia alatt csatlakozott hozzánk - Soós Mártonhoz, Cseke Gáborhoz és hozzám - és bár azóta 2 lemezt is elkészítettünk, amik utaztak helyettünk is, mi magunk a Kranj Jazz Fesztivált leszámítva nem zenéltünk külföldön mostanáig.

A COVID óta most először érzem, hogy igazán visszakaptuk az életünket és ott folytathatjuk, ahol akkor megálltunk. Mintha nyomtak volna egy pause-t... Mindenesetre hálás vagyok a szabadságért, és hogy újra utazhatunk.

Négy nap, négy város, négy különböző helyszín és négy koncert - de ami közös, hogy mindenhol az eddig megjelent albumaink dalaiból válogatottunk, amit nagy érdeklődéssel és nyitottsággal fogadott a közönség.

Baróton a Városi Művelődési Ház színpadán kialakított, függönyökkel határolt stúdió-koncert hangzása intim és professzionális volt, amiben Bogyor Attila segített minket.

kep1-barot.jpg

Kézdivásárhelyen a hangulatos Café Jazz-ben muzsikálhattunk, számos kiváló magyar zenekart követve, ahol páratlan vendéglátásban volt részünk.

kep2-kezdi.jpg

Csíkszeredán egy nagyon különleges helyszínt, a Zengő teret daloltuk be egy dupla koncerttel - és dupla szülinappal - a Napfonat lányokkal karöltve. Lenyűgözött Ádám Rebeka alapító és családja által megalkotott közösségi tér, ami táncházaknak, kézműves foglalkozásoknak és előadásoknak ad otthont. Hálásabb közönséggel pedig aligha találkoztam korábban. Magammal hoztam az összes kedves mondatot, amit útravalóul kaptunk. Még a telefonjainkon egyszerre megszólaló, meglehetősen ijesztő medve riasztás sem szegte kedvünk. Azt mondjuk nem bántam, hogy ez a koncert után történt…

kep3-kezdi.jpg

Végül a Szent György Napoktól hangos Sepsiszentgyörgy felé vettük az irányt és a Borudvar hatalmas színpadán méltó módon zártuk a turnénkat - és mint kiderült, a fesztivált is - profi szervezéssel, szuper szólással, lelkesen ujjongó közönséggel és a színpad mögül rajongó kedves helyi zenészekkel. Rendkívül jó hangulatban indultunk haza Budapestre.

kep4-sepsi.jpg

Ezen a turnén ismét bebizonyosodott, hogy érdemes a missziónkat követni, minél több helyre eljuttatni a dalainkat, hiszen a külföldi közönség nyitott ránk és a zenénkre.

Idén ősszel még tervben van egy németországi turné, de a hazai közönségünket sem hanyagoljuk el, hiszen idén jön az új lemezünk és a bemutató koncertek, de addig is a nyári fesztiválokon országszerte találkozhatnak velünk, ahol a népdalos műsorunkat Borbély Misivel, az eddig megjelent lemezeink anyagát quartetben, illetve Szakonyi Milánnal kiegészülve muzsikáljuk majd megannyi helyszínen.

A turné az NKA és az FGSZ támogatásával valósult meg, akiknek ezúton is köszönet, illetve Sohonyai Péternek is, aki gondoskodott róla, hogy minden állomásra épségben megérkezzünk!

Hangulatvideó a turnéról:

https://youtu.be/kQWdNE5g0Dw?si=zspnIFziJxQl159k

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez