JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Varga Bendegúz Quartet & Karosi Júlia - Gyémánt Jazz Klub Plusz - 2024. április 26., péntek 20.00 - Pilisvörösvár, Modern Café

A Magyar Jazz Szövetség vidéki jazz klubokat támogató programja keretében került sor a pilisvörösvári Gyémánt Jazz Klubban Varga Bendegúz jazzdobos-zeneszerző quartetjének koncertjére, ahol Karosi Júlia énekesnővel léptek fel.

1-29.jpg

A Quartetben Cseh Péter játszott gitáron, Oláh Zoltán bőgőn, Varga Bendegúz dobon, illetve eredetileg Ávéd János működött volna közre szaxofonon, de betegsége miatt nem tudta vállalni a fellépést, így Mester Dániel ugrott be helyette szaxofonon, mesterien.

A zenekar a koncert első felében ismert jazz standardeket játszott, elsőként Sonny Rollins „St. Thomas” című szerzeményét, ami egy igazi tenorszaxofonos nóta, Mester Dániel ki is hozta hangszerén a maximumot szólóiban. Cseh Péter visszafogottabb, elvontabb szólóval ajándékozta meg a közönséget, majd Oláh Zoltán bőgőszólója és Varga Bendegúz dobszólója aratott osztatlan elismerést a közönségben.

mjszlogo.jpg

Az első szám után Kollmann Gábor a Magyar Jazz Szövetség alelnöke köszöntötte a megjelenteket, és röviden bemutatta az vidéki jazz klubok támogatásáról szóló projektet, amelynek keretében miniszteri támogatásból 10 vidéki jazz klub programjában nyújt segítséget a Magyar Jazz Szövetség. A Gyémánt Jazz Klubban 3 koncertet finanszíroz, ebből ez az első alkalom, majd szeptemberben és októberben kerül sor még további két támogatott koncertre.

3-24.jpg

Folytatódott az előadás Karosi Júlia színpadra lépésével, Oláh Zoltán bőgő aláfestésével - az „On the Sunny Side of the Street”-et énekelte el kiválóan, majd egy még virtuózabb előadás következett: Gerswin „I Got Rhythm” című ismert standardje, amit azonban fergeteges tempóban adott elő a zenekar, szinte füstöltek a hangszerek, igazi jazz hangulatot hozva. A közönség kitörő tapssal jutalmazta a produkciót.

4-22.jpg

A szünet előtt még Wes Montgomery „West Coast Blues” című szerzeményét játszotta el a zenekar, Karosi Júlia énekelte el a témát, és igazi jazz-blues énekszólót adott elő, de zenésztársai sem maradtak adósak kiváló szólókkal, Mester Dániel fergeteges szaxofonszólóját például kitörő lelkesedéssel fogadta a közönség.

2-27.jpg

A koncert második felében Varga Bendegúz legutóbb megjelent „Chasing Your Dreams” című lemezéről játszott darabokat a formáció. Érezhetően más, elvontabb, emelkedettebb, korszerűbbek, ezeknek a szerzeményeknek a megszólalása, hangzásvilága, jól érzékelhette a közönség a múlt századi standardek és a jelenlegi jazz közötti megközelítés-hangzás különbséget, amely ugyanakkor pont ezekből a régi standardekből és zenei hagyományokból táplálkozik.

5-1.jpg

Varga Bendegúz „Chasing Your Dreams”, illetve „Seed” című szerzeményei mellett Tálas Áron kiváló zongorista-zeneszerző „Elastico” című kompozícióját is előadta a zenekar.

Majd visszatérve a standardek világába, két közreműködő lépett fel egy kis örömzenélésre a jazz klub állandó zenekarának tagjai közül, Hegedüs Zsuzsanna énekesnő és Dr. Peller Györgyöt szaxofonos, akikkel Charlie Parker „Now’s the Time” című bluesát adták elő közösen.

Majd utolsóként az „On Green Dolphin Street” következett, a témát Mester Dániel vezette elő szaxofonon.

Ezzel azonban még nem ért véget az előadás, mert több Bartók Konziba járó diák is részt vett koncerten, és mindenki számára – még a zenekar számára is – meglepetésként Karosi Júlia felkérésére Grace Yu fiatal énekesnő perdült fel a színpadra, és a zenekar kíséretével elénekelte a „There Will Never Be Another You” című standardet, amelyre kiváló énekszólót is előadott. A közönség kitörő tapssal fogadta a produkciót, majd végül vastapssal köszönte meg a zenekarnak a csodálatos, nagyszerű hangulatú koncertet.

6-3.jpg

A Gyémánt Jazz Klubban a következő koncert május 10-én az évadzáró klubest, jam sessionnel, minden érdeklődőt szeretettel várunk! Aki hangszerrel érkezik és be is áll zenélni mentesül a belépődíj alól!

Vissza a hírekhez